‘Hoe het wetgevend kader circulair, biobased bouwen kan stimuleren’
White Paper publicatie
Circulaire Biobased Bouwnijverheid (CBCI)
mei 2022.
Download de 3e White Paper door op de knop onderaan dit artikel te klikken.
In het kader van het Interreg 2seas-project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) is de whitepaper ‘Hoe het wetgevend kader circulair, biobased bouwen kan stimuleren’ verschenen. Deze publicatie is tot stand gekomen omdat producenten, aannemers, gebouweigenaren en ontwikkelaars vaak wet- en regelgeving als een belemmering zien voor de bredere toepassing van circulair biobased bouwen. De vraag is: klopt dit?
In deze whitepaper bespreken we:
- Hoe belemmerend is wet- en regelgeving?
- Hoe groot is de ruimte om circulair biobased bouwen te stimuleren?
- Welke wet- en regelgeving is van belang voor opschaling?
- Hoe flexibel is wet- en regelgeving in het kader van functieverandering?
De WHITE PAPERS van CBCI
Samen met twee andere CBCI-whitepapers ‘Vijf bouwstenen voor succesvolle circulaire Biobased bouwinitiatieven’ en ‘Circulaire en biobased ambities in bouwprojecten; een integrale benadering van het aanbestedingsproces’ wordt een breed aanbod en ervaringen geboden. Door dit te koppelen aan de praktijk, toepassing in de Living Labs van KU Leuven en Emergis, wordt het concreet, toepasbaar en herkenbaar. Aanbevelingen zijn opgenomen in de publicaties.
Alle bevindingen van het totale Interreg2Seas CBCI-project zullen worden gepresenteerd tijdens het Final Event op 15 juni in Gent.
Wet- en regelgeving komt niet uit de lucht vallen.
Het is het resultaat van sociale, politieke en zakelijke belangen. In het kader van de opschaling zijn in het 2 Zeeën-gebied twee belangrijke aspecten te onderscheiden:
- Het verschil in benadering tussen landen, vanwege cultuur en politieke achtergrond. Wat kunnen we leren van de verschillende benaderingen om uiteindelijk tot verbetering te komen?
- In wet- en regelgeving liggen kansen. Er is altijd enige flexibiliteit in de uitvoering als het gaat om interpretatie. Deze ruimte en flexibiliteit kan de ontwikkelingsvrijheid vergroten of verkleinen. Beide kanten zijn onderzocht.
Een greep uit de bevindingen
- Wet- en regelgeving staat circulair biobased bouwen niet in de weg. Voorlopers binnen de sector opereren binnen de (wettelijke) marges.
- Er zijn geen verschillen in de herkenning van het probleem waargenomen tussen de vier landen in het tweezeeëngebied. De oplossing is per land verschillend en afhankelijk van de bestuurlijke cultuur. ‘Oplossingen’ variëren tussen centraal(er) politiek management ‘versus’ een grotere rol voor de marktpartijen.
- De promotie en certificering van biobased producten brengt grote uitdagingen met zich mee. Er zijn parallellen met de introductie van innovatieve producten. Introductie van ‘Bio-based’ producten stuit op dezelfde problemen als elk ander product.
- Vooral in Frankrijk en Nederland wordt de overheidscontrole steeds meer gebaseerd op de LCA-databases.
- Wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en ’tracking & tracing’ van materiaalstromen wordt steeds belangrijker om de relatie tussen de productie van grondstoffen en het gebruik van deze grondstoffen beter in balans te brengen.
- Het wegwerken van verschillen in wet- en regelgeving tussen landen is cruciaal voor het creëren van goedlopende aan- en inkoopstromen.
Eindelijk
Het rapport eindigt met een reflectie op ‘wettelijke en regelgevende bevindingen’, die een basis vormt voor verder onderzoek en project- en beleidsontwikkeling. Er is aandacht besteed aan drie thema’s:
- Monitoren van de impact van wet- en regelgeving (regelen, stimuleren).
- Behoefte aan verdere afstemming tussen de (Europese) regio’s (ruimtelijke ordening en materiaalstromen).
- Ruimte voor het inrichten van het (juridische) proces bij aanpassingen op het gebied van functieverandering en flexibiliteit.
Hoe u deze White Paper kunt downloaden
De whitepaper is beschikbaar in het Engels, Nederlands en Frans. U kunt de whitepaper downloaden na inschrijving
White paper Rules & RegulationsVeel leesplezier!
Contact en hoe u deze White Paper kunt delen!
Wij wensen u veel plezier en inspiratie bij het lezen van de whitepaper. Wij zijn erg benieuwd naar uw reactie. Bent u van plan om de aanbevelingen uit de whitepaper ook daadwerkelijk toe te passen in een nieuwbouw- of renovatieproject, laat het ons dan weten.
Voor opmerkingen en vragen kunt u contact met ons opnemen via info.cbci@avans.nl. Het CBCI project hoort graag van u!
Wilt u deze whitepaper delen in je netwerk? Gebruik de volgende link: https://mailchi.mp/38d20a5a6fc3/rea4ky2x9r
Geef een reactie