Vernieuwde LCA profielen voor houtskeletbouw elementen!

geplaatst in: In de kijker, Nieuws | 0

Duurzamer bouwen met vernieuwde milieugegevens voor houtskeletbouwelementen.

De resultaten van een Levenscyclusanalyse (LCA) laten zien dat bouwen met hout goed is voor het milieu.

Op initiatief van de NBvT (Nederlandse Branche voor de Timmerindustrie) zijn er 9 nieuwe producten voor houtskeletbouwelementen in bouwconstructies toegevoegd aan de NMD (Nationale Milieu Database). Deze producten zijn representatief voor dit soort bouwelementen en zijn gemaakt door bedrijven die lid zijn van HoutbouwersNL-bedrijven Dat zijn NBVT leden die zijn aangesloten bij de sectie Sectie Houtbouwsystemen.

Afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan het vernieuwen van ongeveer 35 milieu-profielen voor kozijnen, deuren, trappen en houten frames in bouwconstructies. Dit was een groot project, maar het heeft veel waarde.

Unieke aanpak voor houtskeletbouw elementen

Voor de houtskeletbouw elementen is een unieke aanpak gekozen. We hebben alleen gekeken naar het houten geraamte (of frame), zonder isolatie, plaatmateriaal of folie. Waarom? Dit maakt het gebruiksvriendelijker voor de makers die deze gegevens gebruiken om de milieu-impact van bouwprojecten te berekenen. De oude profielen waren kant-en-klaar en lieten geen ruimte voor het kiezen van verschillende materialen en isolatieprestaties.

Met deze nieuwe resultaten kunnen mensen zelf kiezen hoe ze het systeem samenstellen als ze de milieuprestatie van een bouwproject (MPG) berekenen. Ze kunnen bijvoorbeeld het type isolatiemateriaal en de bekleding kiezen. Dit geeft ze ook de vrijheid om de hoogte en diepte van het houtelement te kiezen, en daarmee de hoeveelheid isolatiemateriaal.

We hebben gemerkt dat de industrie behoefte had aan deze vrijheid die onze aanpak biedt. Het is geweldig dat er steeds meer verschillende (biobased) isolatiematerialen worden toegevoegd aan de NMD!

Of je nu een traditionele, biobased, damp-open, dampdichte, conforme bouwmaterialen wilt gebruiken of juist een ambitieuzere isolatieprestatie nastreeft, met deze milieu-informatie kun je dat nu realiseren bij houten frames in bouwconstructies.

Betrokken partijen:

NMD, NBvT en alle betrokken NBvT-lidbedrijven, Aveco de Bondt, Agrodome BV
Bronnen voor dit artikel: o.a. Helmer Weterings van NBvT, en HoutbouwersNL op LinkedIn. 
logo NMD

logo NBvT

logo agrodome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *