Het project Building on Mycelium dat in mei 2019 is gestart, onderzoekt de mogelijkheden om van substraat, bestaande uit verschillende (lokale) biobased reststromen, met mycelium een biocomposiet te maken. Van dit materiaal, dat een foam-achtig uiterlijk heeft, kunnen verschillende vormen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, of er kan een plaatmateriaal van geperst worden.
Project Mycelium
In het project ligt de nadruk op onderzoek naar materialen die gebruikt worden in de bouw- en interieursector. Projectleider Ilse Rovers geeft een update over de behaalde resultaten en voortgang.
In de eerste fase van het project zijn de standaarden bepaald waarmee het onderzoek naar de verschillende productiemethoden, maar ook het onderzoek naar fysieke eigenschappen kan worden uitgevoerd. Alle onderzoeksprotocollen voor het produceren en voor het bepalen van de materiaaleigenschappen zijn aangepast en goedgekeurd door alle projectpartners.
Combinaties reststromen en schimmels
Na het bepalen van de standaarden heeft CoE BBE samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de groeiomstandigheden van het mycelium en dat vervolgens toegepast op combinaties van tien verschillende soorten lokale biobased reststromen met vijf verschillende soorten schimmels. Daarbij zijn we geholpen door projectpartners, zoals Verbruggen Paddestoelen BV.
Ondanks de goede zorgen van de lab technicus John vd Werff, waren er helaas problemen met het opstarten van het nieuwe lab in het gebouw van AKV in Den Bosch, the Material Incubator. Daarbij gooide COVID-19 ook nog roet in het eten, wat uiteindelijk heeft gezorgd voor een flinke vertraging.
Na de zomer zijn de onderzoekers weer vol goede moed aan de slag en op dit moment is het deelonderzoek naar de beste schimmel-substraat combinaties afgerond en kunnen we met trots presenteren wat de vijf beste combinaties zijn voor “foam-achtige” materialen en welke vijf voor plaatmateriaal.
Eigenschappen van de biocomposieten
Nu is het tijd aan de slag te gaan met de fysische eigenschappen van de gekozen biocomposieten. Welke zouden het best geschikt zijn als bouwmateriaal met bepaalde eigenschappen?
Onderzoek is volop aan de gang.
Omstreeks februari zal deze fase afgerond worden, waarna we kiezen met welke materialen we verder gaan en worden brandbaarheids- en andere veiligheidstesten uitgevoerd. Daardoor zullen we niet zoals verwacht in maart 2021 volledig afgerond zijn. We kunnen dus ook in het 2e semester van het academisch jaar nog enthousiaste student-onderzoekers gebruiken.
Bron en meer informatie over het studentenonderzoek: CoE BBE – update-bouwen-met-mycelium
Interesse? Of weet je iemand? Neem dan contact op met Ilse Rovers
Geef een reactie