Agrodome is strategisch kennispartner in verschillende innovatieprojecten en partner voor LCA-reviews . De samenwerkings- en innovatieprojecten zijn verschillend qua karakter en opzet.

Op deze projectpagina staan lopende projecten waar Agrodome B.V., Advies en Ontwikkeling in deel neemt.

De projecten waar Stichting Agrodome in deel neemt staan hier niet bij. Kijk op Stichting Agrodome/projecten voor meer informatie.

Projecten & samenwerking in ecologisch bouwen

Een aantal projecten en samenwerkingsverbanden zijn geïnitieerd door Europa en de Nederlandse overheid. Maar we zijn zelf ook actief in het verbinden van organisaties en bouwbedrijven die aan de weg timmeren om de bouw milieuvriendelijker te maken. Onze belangrijkste projecten en samenwerkingsverbanden staan bij Projecten in Nederland en Europa.

Agrodome is een ontwikkelbureau en een netwerkorganisatie. Daardoor kunnen we groots denken, terwijl we maar klein zijn.


 

logo europa

Agrodome Advies en Ontwikkeling neemt deel aan het Europese innovatie project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI) .


Samenwerkingsprojecten rondom onderzoek, onderwijs en voor het bedrijfsleven waar Agrodome B.V. in deelneemt. 


logo SIA

 

SIA RAAK projectBio-Iso’

 

Bio-Iso is een SIA RAAK project waarin producenten, opdrachtgevers, onderzoekers en experts kijken naar de onderbouwing van bouwfysische eigenschappen van bio-based isolatiematerialen. Bio-based isoleren gaat onder andere over: energie, duurzaamheid en comfort.

Meer informatie  

 


 


 

LCA-studie over houten sluisdeuren voor Rijkswaterstaat

Het onderwerp van de studie is een gestandaardiseerde houten sluisdeur ten behoeve van projecten van Rijkswaterstaat.  De resultaten worden omgezet in MKI-waarden, die gebruikt gaan worden om verschillende materialisaties van de sluisdeur te gaan vergelijken. Het gaat dan om een vergelijking met beton, staal en kunststof op basis van MKI-waarden en een LCC.

Meer informatie  

 


bouwblokken van mycelium

Building On Mycelium

In het project “Building On Mycelium” onderzoeken Hogeschool Avans, HZ University of Applied Science en partners hoe lokaal beschikbare organische afvalstromen kunnen worden gebruikt om mycelium biocomposieten te produceren, met eigenschappen die ze geschikt maken voor de bouwsector. In dit project zal de nadruk liggen op (het bestuderen van) de vervaardiging van meubels of interieur panelen. Agrodome Advies & Ontwikkeling is een van de partners in dit project.

Meer informatie en een animatiefilmpje op de site van CoE BBE (Centre of Expertise Biobased Economy)   

 


logo CBCI Interreg

logo europa

Project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)

Omvangrijk onderzoek naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouw

Agrodome Advies en Ontwikkeling is partner in het Interreg2Seas project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI). Het doel van het project is om een werkende – circulaire – aanpak te ontwikkelen voor circulair en biobased bouwen.

Bij de aanpak worden meegenomen: integraal technische aspecten, business modellen en randvoorwaardelijke aspecten (juridische, sociale). De aanpak wordt onder andere ontwikkeld aan de hand van prototyping bij de University of Bath (UK) en SPARK Maker Space in Den Bosch én met behulp van real-live projecten in Vlaanderen en Zeeland. In dit project werkt Agrodome samen met tien partners en zeventien observer partners in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Avans University for Applied Science is de leadpartner. Meer informatie  
Nieuwsbericht februari 2019

Informatieposter 1 (pdf) Informatieposter 2 (pdf)

.

beeld WUR-food-biobased-research

Project ACT Tiny houses

Onderzoek naar mogelijkheden voor biobased ‘Tiny Houses’

Agrodome Advies en Ontwikkeling heeft een opdracht voor studenten van de Wageningen University geïnitieerd. Het doel is om de mogelijkheden in kaart te brengen voor de bouw van kleine biobased units voor huisvesting, kantoor etc. Studenten doen dit onderzoek in het kader van het S-ACT programma. Het onderzoek vindt plaats begin 2019 en wordt in maart 2019 afgerond. Meer informatie 

Over Academic Consultancy Training

Wageningen University & Research biedt de mogelijkheid om tegen relatief weinig kosten en tijd een project te laten uitvoeren door Master studenten. Voor de studenten is dit een kans om in de laatste fase van hun studie in een real-life setting aan een project voor een opdrachtgever te werken. Academic-Consultancy-Training


circulaire-bouweconomie-RVO

Circulair inkopen bij gemeenten

In het kader van de impulsregeling klimaatneutraal en circulair inkopen van RVO heeft Agrodome Advies en Ontwikkeling haar expertise geleverd voor een pilot bij de gemeente Geldrop-Mierlo.

Meer informatie in nieuwsbericht: Stappen in de Circulaire Economie    en op de website van RVO Stappenplan circulair bouwen  . 


.logo-ibi2

IBI²

IBI² staat voor ‘Institute of Biomimicry for Interior Innovations’. Hierbij zijn duurzaamheid, biomimicry en leren denken zoals de natuur dat doet de sleutels. Afval wordt gezien als een grondstof voor nieuwe producten. Elk onderdeel van elk product dient opnieuw bruikbaar of biologisch afbreekbaar te zijn. Architecten en bedrijven uit de bouwsector kunnen bij IBI² terecht voor advies en inspiratie rond het gebruik van materialen in de bouw. Agrodome levert aan IBI² expertise als consultant bij bouwvragen, gebiedsprojecten en productontwikkelingen en zet samen met IBI² projecten op.

Meer informatie IBI²  

Agrodome heeft meegewerkt aan het mooie inspiratieboek van IBI². Daarin komt de kracht en schoonheid van natuurlijke materialen en hun vele ontwerp mogelijkheden mooi in beeld. Met onder andere voorbeelden van Mycelium (CoEBBE), Isolatie gebaseerd op de ijsbeer (Lindezine), Europees hardhout (Robiniawood), Ecologisch plaatmateriaal (Cemplaat) en toepassingen van Leem (Tierrafino).
IBI2_Designbook_A4_LR   (Pdf 20Mb)


Samenwerking als reviewer/toetser voor LCA (Life Cycle Analisys) onderzoek.

 
Meer informatie over LCA’s vindt u op de pagina Producten  

 


logo inside inside

Reviewer voor INSIDE/INSIDE

Inside/Inside is hét centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. Gebruikers zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten selecteren interieurproducten en materialen. Vervolgens kunnen zij detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken. Meer informatie over de LCA procedure en aanleveren.

Inside inside


logo NMD

Toetser voor de Nationale Milieu Database (Stichting NMD)

De Nationale Milieu Database wordt geraadpleegd voor het berekenen van de milieuprestatie van gebouwen, bouwwerken en GWW-werken volgens de bepalingsmethode ‘Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken’ . Het is gebruikelijk dat daarbij gebruik wordt gemaakt van geborgde milieurelevante materiaal- en productinformatie uit de NMD. Fred van der Burgh en Sissy Verspeek van Agrodome BV zijn LCA-deskundig en door Stichting NMD als toetser erkend zijn voor het toetsen van categorie 1 en 2 data t.b.v. opname in de Nationale Milieudatabase.

Meer informatie over de Databse en LCA-data .

Nationale Milieu Database


Bij Stichting Agrodome zijn onder andere de projecten voor kennisoverdracht ondergebracht.


.logo Stichting Agrodome

Meer informatie over projecten van Stichting Agrodome