Website Green Deal Biobased bouwen verhuist

Het project is afgerond. De website www.greendealbouwen.nl gaat binnenkort op deze plek uit de lucht. De website blijft beschikbaar.

 

Alle informatie van deze website is nog te lezen via de afgeronde projecten op de website van Agrodome: Agrodome.nl/greendealbouwen

 

 

green deal

 


Inspiratiekaart Biobased bouwen

De inspiratiekaart voor de Green Deal Biobased Bouwen is voor iedereen die interesse heeft in deze of andere Green Deals. Laat je inspireren, enthousiasmeren en informeren!

 

Inspiratiekaart Biobased bouwen van de Rijksoverheid

Een kersverse inspiratiekaart voor deelnemers aan de Green Deals en ‘buitenstaanders’ die meer willen weten over deze Deals. Deze inspiratiekaart wordt spoedig toegevoegd aan de verzameling inspiratiekaarten die al online te vinden is.

 

de Gruyter fabriek


Kijk bij artikelen op www.biobasedbouwen.nl voor nieuwsberichten over biobased bouwen....

Omdat de Green Deal Biobased Bouwen is afgerond worden hier alleen nognieuwsberichten aan toegevoegd die met deze Green deal te maken heeft. Voor allerlei nieuws over biobased bouwen kunt u kijken op de Kennnisbank Biobased Bouwen.

 

de Gruyter fabriek

 


Bericht van het Programma Green Deals

Afronding Green Deal Biobased Bouwen

Startjaar:  2013

Status:  afgerond

Thema:  Biobased Economy, Bouw.

Resultaat: Er is een kennisbank gerealiseerd en op de Innovation Expo 2016 toonde Stichting Ecobouw Nederland een concept van een biobased huis.

Lees meer op biobasedbouwen.nl →

of op de pagina biobased-bouwen op de site van de greendeals.nl

 

green deal

 


Augustus 2016

Plan bos- en houtsector levert bijdrage aan klimaatdoelen

De Nederlandse bos- en houtsector heeft een plan ontwikkeld om met bos bij te dragen aan de realisatie van de klimaatafspraken van Parijs. Investeren in bos levert drie keer winst op: het langdurig opslaan van CO2; méér en slimmer benutten van hernieuwbare en duurzame grondstof en een mooi bos met grotere biodiversiteit en recreatiemogelijkheden.

 

Lees meer op de site van Staatsbosbeheer …

herfstbos


Augustus 2016

CoE BBE stapt in EcoBouw Nederland

EcoBouw Nederland is de opvolger van de succesvolle Green Deal Biobased Bouwen. Ecobouw NL is bijvoorbeeld initiatiefnemer voor de Biobased Woning die volgende week te zien is op de Wereldhavendagen.


CoE BBE was al deelnemer in de Green Deal en treedt toe als kennispartner in Ecobouw NL. Natuurlijk vanwege de link met het lectoraat Biobased Bouwen (lector Willem Böttger en onderzoekers van HZ en Avans) dat relevant onderzoek verricht voor de andere deelnemers (m.n. hennep, stro, bamboe, mycellium en biocomposieten) gericht op architectonische, constructieve, bouwfysische en algemene materiaal eigenschappen.

Lees meer op de site van CoE BBE …

logo ecobouw

Impressie van de ecologische woningen


Augustus 2016

Nieuwsbrief van VIBE - Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen

In de nieuwsbrief van VIBE staat informatie over o.a. groendaken, natuurverven, composttoilet en strobouw. En in maanden september en oktober diverse informatiebijeenkomsten en activiteiten. O.a. over houtskeletbouw bij Hasselt.

Lees de laatste VIBE-nieuwtjes ...

VIBE is het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen|vibe.be VIBE verzamelt en verspreidt informatie over gezond en milieuverantwoord (ver)bouwen en wonen. VIBE behandelt de typische onderwerpen zoals energie- en waterbesparing en gaat onder de noemer bio-ecologisch bouwen nog verder. Zij integreren thema’s zoals gezonde en milieuverantwoorde bouwmaterialen, doordacht ruimtegebruik en ecologische stedenbouw in een alles omvattend verhaal.

banner VIBE


Augustus 2016

EarthGO! en Oldenboom bouwen 6 ecologische woningen in Smallingerland

Na vele gesprekken, met de bewoners, dorpsbelang en de gemeente Smallingerland, is er uiteindelijk een plan gekomen voor de bouw van 6 ecologisch gebouwde huurwoningen.


De woningen worden dampopen gebouwd en bijna volledig opgetrokken uit “bio-based” materialen; hernieuwbaar in de ecologische kringloop, maar daarnaast ook nog een gezond binnenklimaat in je woning.

EarthGO! uit Drachten is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de uiteindelijke verhuur van de woningen. Bouwgroep Riemersma van der Molen -eveneens uit Drachten- tekent voor de bouw van deze unieke woningen. Beide bedrijven onderschrijven de toekomstbestendige visie ten aanzien van de toegepaste materialen. Leverancier Oldenboom Meinesz uit Harlingen heeft een adviserende rol gehad bij de toepassing van de te gebruiken materialen.

Dat deze woningen ook nog verhuurd gaan worden onder de sociale huurgrens is helemaal uniek.

Lees meer ... (pdf)

Impressie van de ecologische woningen


juLi 2016, Horizon 2020

Material World

Climate change urges the need to look further than only energy options.The use of building materials is a long neglected issue but will be the breaking point in the future.


Climate change and the COP21 conference of Paris 2015will have a large impact on society. It is clear that wecannot continue on the fossil road as we have done inthe last century. This awareness is expressed in the contract thatwas signed by most of the countries in the world. One of theconsequences is that the industrial sector has to look for betteroptions than fossil-based materials and products. The change willbe in economic thinking – from linear towards circular.

 

Lees het hele artikel 'Material World' van Agrodome

Bron: Horizon 2020 publications

afbeelding


juLi 2016, Center of Expertise biobased Economy

Fullsize teststuk voor eerste biocomposiet voetgangersbrug

Vijftig studenten van Avans Hogeschool bouwden een test-onderdeel van 2 meter voor een voetgangersbrug.


De uiteindelijke voetgangersbrug wordt 14 meter lang en is een wereldprimeur. In oktober wordt de brug geplaatst, over de rivier de Dommel, op het terrein van de TU Eindhoven. De brug is het resultaat van het 3TU-onderzoeksproject Lighthouse.

De studenten bouwen de nieuwe voetgangersbrug volledig van vlas- en hennepvezels met biohars rond een kern van bio-based PLA-foam. De bouw van zo’n biocomposiet-brug is een wereldwijde primeur en vindt plaats in de hal van het Centre of Expertise Biobased Economy-lectoraat Biobased Bouwmaterialen bij Spark Rosmalen.

Lees het volledige artikel op de site van Center of Expertise biobased Economy (CoE BBE)

teststuk voor eerste biocomposiet voetgangersbrug


juni 2016, Duurzaam Gebouwd

Aandacht voor biobased bouwen groeit

Zo, bent u bekomen van de crisis? Heeft u de magere jaren als bouwer overleefd? Zet u schrap, want een volgende storm staat onze sector te wachten. Er waait een duurzame wind, die stilaan in kracht toeneemt. En eerlijk gezegd, werkt hij verfrissend. Steeds meer opdrachtgevers kiezen bewust voor biobased en gezond bouwen. Het wordt tijd dat de sector dit ecologische alternatief omarmt.

 

Lees het hele artikel van Halbe Vlietstra op Duurzaamgebouwd.nl

passiefhuis

Oldenboom bouwde ook mee aan het Passiefhuis Heerenveen.


juni 2016, NPSP

Biocomposiet straatbank en tafel: Sustainable Design

èn een duurzame samenwerking tussen Waternet, Staatsbosbeheer en NPSP

Duurzaam biocomposiet uit restmaterialen
NPSP heeft samen met Waternet en Staatsbosbeheer een nuttige manier van hergebruik gevonden, biocomposiet op basis van restmaterialen (natuurvezel en calciet) . Het resultaat is een hoogwaardig en duurzaam product.

Het omzetten van restmaterialen in biocomposiet verlaagt de CO2 voetafdruk. Broeikasgassen die bij de traditionele route vrij komen worden nu eerst vastgelegd in een product en bij einde levensduur van het product alsnog nuttig gebruikt. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product, hierdoor worden de broeikasgassen ook in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal omgezet worden in groene energie waardoor ook de broeikasgassen nuttig ingezet worden

Lees meer op Kennisbank biobased bouwen

straatbank

Als voorbeeld hebben Waternet en NPSP een straatbank van biocomposiet gemaakt.


30 MEI 2016, Houtwereld / Gemeente EDe

Ede bouwt nieuw station met natuurlijke materialen

Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt het grootste houten gebouw van Nederland. De gemeente Ede, ProRail en de NS hebben het ontwerp voor het nieuw te bouwen station gepresenteerd.


Doordat de Veluwe een belangrijke inspiratiebron voor het nieuwe station vormt, worden er veel natuurlijke materialen gebruikt. Een houten kap met veel glas overdekt een groot deel van de perrons, wat een geheel eigen sfeer oplevert op het perron en het complete project een bijzonder aanzien geeft. De kap zorgt voor zowel beschutting als voor de inval van daglicht.

Als blikvanger komt er bij de hoofdentree een houten toren, waardoor het gebouw van veraf al te zien zal zijn. De omgeving krijgt veel groen. Met het nieuwe station moet het toenemende aantal reizigers beter verwerkt worden.
Het ontwerp is van Movares en Mecanoo Architecten. De bouw begint rond eind 2018, begin 2019. Pas in 2021 kunnen de eerste reizigers gebruik gaan maken van het nieuwe station. Tijdens de bouw blijft het huidige station in gebruik.

 

Zie voor meer informatie het nieuwbericht van gemeente Ede

Impressie van het nieuwe station Ede-Wageningen

Impressie van het nieuwe station Ede-Wageningen (afbeelding gemeente Ede)


Mei 2016, saxion

Biocoating onderzoek van Saxion wint internationale research award

Stephanie Rensink en Michael Sailer, onderzoekers van het lectoraat Innovatieve Technologie in de Bouw onder leiding van Mieke Oostra hebben een internationale research award gewonnen op het jaarlijkse IRG congres met hun poster over hun onderzoek naar de biocoating. Dit onderzoek wordt vanuit Tech For Future, Centre of Expertise HTSM Oost, ondersteund.

 

De International Research Group on Wood Protection (IRG) is een wereldwijde organisatie voor de verspreiding van wetenschappelijke informatie over houtbescherming. Elk jaar vind er een IRG conferentie plaats. Dit jaar vond de 47e IRG conferentie plaats van 15 t/m 19 mei 2016 in Lissabon.

Bij deze conferentie worden er verschillende soorten awards uitgereikt. Eén van de awards is de Richard J. Ziobro Award (RZA), dit is een award voor de beste wetenschappelijke poster presentatie, gesponsord door Kopper Performance Chemicals. Deze award is ingesteld ter nagedachtenis aan Rich Ziobro, een gerespecteerd wetenschapper op het gebied van houtbescherming.

Zie voor meer informatie over het TFF onderzoek met de bedrijven ReggeHout en Xylotrade.

Bekijk de wetenschappenlijke poster (pdf)

logo ORGA

logo ORGA


MEI 2016, WEBINAR van SBRCURNET

“Bouwen met biobased materialen - van ontwerp tot uitvoering”

De interesse in biobased bouwen neemt een vlucht. Bouwen met biobased materialen betekent dat u afwijkt van traditionele oplossingen, en van het gebruik van fossiele grondstoffen. Om de unieke materiaaleigenschappen optimaal te benutten, is specifieke kennis van dampopen en luchtdichte detaillering nodig. In het gratis webinar ‘Bouwen met biobased materialen – van ontwerp tot uitvoering’ laten praktijksprekers Patrick Schreven (ORGA bouw) en Rens Borgers (EcobouwSalland) u zien met welke stappen u rekening moet houden bij de toepassing van biobased bouwmaterialen.

Heeft u op 12 mei het webinar van SBRCURnet gemist?

Geen nood. U kunt nog alles over het webinar nog nalezen en het webinar volgen via deze link.

logo ORGA

logo EcoBouwSalland


27 april 2016, MilieuMAgazine

Hergroeibare huizen

‘Bouwen met bredere blik dan energieneutraliteit.’

Nu bouwers zich steeds minder kunnen onderscheiden met energieneutraal bouwen, zal biobased bouwen in de lift komen. Dat kan via de ‘traditionele’ route met hout, vlas en lijnolie, maar ook via de innovatieve route met piepschuim op basis van plantaardige olie en ‘versteende’ aubergineplanten.

 

Dat is toch veel mooier dan zo’n zwart dak”,
wijst Fred van der Burgh naar het groene
sedumdak dat naadloos overgaat in het
Rijnlandschap waarop hij uitzicht heeft.
De projectleider van Stichting Agrodome, die duurzaam
bouwen propageert, staat op het patiobalkon
op de eerste verdieping van het Agrodomekantoor in
Wageningen. Het kantoor zit in het hoekhuis in een
rijtje van vier woningen die zoveel mogelijk gebouwd
zijn met ‘hergroeibare’ bouwmaterialen. Biobased
bouwen, een term die de laatste jaren in zwang is geraakt
als onderdeel van de biobased economy, is hier
al volop in de praktijk gebracht.

Lees het gehele artikel op pagina 22 en 23 in Milieu Magazine
april 2016 - Hergroeibare huizen (pdf)

biobased huizen


22 april 2016, DuurzaamBedrijfsleven

Nederlands bedrijf bouwt duurzame villa van piepschuim

In Uden bouwt het Nederlandse bedrijf Q-vention een woning uit duurzaam piepschuim. Het materiaal bestaat uit polymelkzuur, dat uit gras wordt gewonnen. Bij de realisatie van de woning in Uden gebruikt Q-vention EPS (piepschuim), een materiaal dat tot op heden wordt gemaakt van aardolie en veelal wordt gebruikt als isolatiemateriaal voor gebouwen.

Het bedrijf zegt echter een milieuvriendelijke variant van EPS in te zetten om het huis in Uden te bouwen.

Voor de constructie maakt Q-vention gebruik van het zogeheten Biofoam-materiaal dat het bedrijf Synprodo produceert uit melkzuur dat uit gras wordt gewonnen. Volgens Synprodo is Biofoam het eerste schuim dat uit een biologisch basismateriaal is ontwikkeld, waardoor het materiaal oneindig kan worden hergebruikt.

Lees meer op: www.duurzaambedrijfsleven.nl

biobased piepschuim


14 april 2016, Economische Zaken

Biobased huis met marktpotentie geopend door minister Kamp

De wanden zijn afgewerkt met krijtverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit komt van plantjes. Alles is duurzaam aan het biobased huis dat minister Kamp op 14 april heeft geopend tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. Als initiator hoopt het ministerie met dit voorbeeldhuis de biobased sector een steuntje in de rug te geven.

Innovatie in materiaal én samenwerking

Het biobased huis is gerealiseerd volgens een geheel nieuw concept met producten en diensten van ruim 30 verschillende Nederlandse ondernemers. Naast de toegepaste materialen en installaties is met name ook de samenwerking vernieuwend. In deze sector van biobased materialen, is duidelijk dat men elkaar nodig heeft. De innovatie zit echt  in het totaalconcept, specifiek in de samenwerking.

ORGA Bouw heeft het huis samen met de andere partijen ontwikkeld. Patrick Schreven van ORGA Bouw zegt daarover: ‘We willen laten zien dat je met hout en andere natuurlijke materialen ook eigentijds kunt bouwen. Biobased woningen doen qua moderne architectuur niet onder voor woningen van baksteen, maar zijn wél een stuk duurzamer.’

Lees het volledige nieuwsbericht op de site van Economische zaken.

biobased huis op de innovatie expo
Dat het biobased huis ‘market ready’ zou zijn, was één van de voorwaarden. En dat is gelukt. Dit huis is klaar voor de markt en nu al te vinden op Funda. Afhankelijk van gekozen materialen en grootte, is het te koop vanaf 65.000 euro.


12 april 2016, NEN (Harmen Willemse)

Weg vrij voor publiek aanbesteden van Biobased Producten – Beleidsaanbevelingen gepubliceerd


Vandaag publiceerde de Public Procurement werkgroep van de European Commission’s Expert Group for Bio-based Products 15 aanbevelingen voor het stimuleren van de opname van biobased producten in publieke aanbestedingsprogramma's. Het rapport, dat werd gelanceerd op de BioEconomyUtrecht2016 stakeholder conferentie, stelt dat de voordelen wederzijds zijn.


Publieke aanbesteders krijgen toegang tot groenere, duurzamere, fossiele grondstof vrije producten, terwijl de biobased economy een impuls krijgt door toegang tot een markt die goed is voor bijna 20% van alle inkoop in de EU. Dit stelde Peter Schintlmeister, Life Science Expert van het Federale Ministerie van Wetenschap, Onderzoek en Economie in Oostenrijk en voorzitter van de Expert Group.

Overkoepelend principe

Elk van de 15 aanbevelingen wordt geleid door het overkoepelende principe van de overgang naar een toenemend duurzame en circulaire economie. Instanties die de aanbevelingen op regionaal, nationaal of Europees niveau willen implementeren, zullen hun strategieën toetsen aan dit overkoepelende principe.

Meer informatie op www.NEN.nl

Het rapport op de website van Europese Commissie DG Growth

Ga naar de biobased huis


14 april 2016, innovatie-estafette

Opening biobased huis door minister Kamp op de Innovatie expo


Tijdens de innovatie expo op donderdag 14 april is het bio-based huis geopend door minister Kamp. Het bio-based huis is een initiatief vanuit de Green Deal Biobased Bouwen en de opvolger daarvan Stichting Ecobouw Nederland met als trekker Patrick Schrevers. Samen met een veertigtal bedrijven en kennisinstellingen is dit concept verder ingevuld als een van de vele mogelijkheden die bio-based bouwen te bieden heeft voor bewoners en gebruikers van gebouwen.

 

Het bio-based huis is te vinden op het "Build environment en finalist challenge'' plein. Op dit plein worden innovatieve oplossingen getoond met het oog op de gebouwde omgeving. Innovaties in de bouw zoals circulaire bouw, biobased bouwen en oplossingen voor water in de stad vinden hier een plek. Ook presenteren de finalisten van de Challenge hier hun Stad van de Toekomst.

De opening was om donderdag 14 april om 10.00 uur op de innovatie expoin Amsterdam
Meer informatie op www.innovatie-estafette.nl

Ga naar de biobased huis Een uitgebreide beschrijving van dit bio-based huis is te vinden op funda.


8 april 2016, biobased economy (Julie Zonneveld)

Biobased bouwen heeft de toekomst

Kwaliteit van materialen, woonklimaat en het milieu gaan er zichtbaar op vooruit. Precies de zaken die overheid en consument belangrijk vinden. Neem als aannemer of bouwer een voorsprong op de concurrentie en begin nu met biobased bouwen. Bezoek tijdens de Innovation Expo op 14 april in Amsterdam het biobased demonstratiehuis. En bekijk hier de film over biobased bouwen.

In de video ontmoeten we Daan Bruggink, Patrick Schreven en Joris Tielens:
‘Nu is hét moment om biobased te gaan bouwen. De vraag groeit enorm en Nederland beschikt over een uitstekende infrastructuur.’ – Daan Bruggink, architect en Biobased Boegbeeld

‘Werknemers in de sector vinden het aangenaam met biobased materialen te werken.’ – Patrick Schreven, Biobased Bouwer

‘We wonen in een biobased huis vanwege het aangename binnenklimaat en een bijdrage aan een duurzame wereld.’ – Joris Tielens, Biobased Bewoner


Meer informatie op www.biobasedeconomy.nl

Ga naar bio-based huis op siteBekijk hier de film. https://youtu.be/-b_iA_dp-ro


31 maart 2016, BNR nieuwsradio

Biobased bouwmaterialen bij BNR bouwmeesters

 

Voor veel traditionele bouwmaterialen geldt: ze raken een keer op. Wat zou het handig zijn als de natuur ons materialen zou geven die door blijven groeien en die dus nooit opraken... Precies dat is de gedachte achter biobased bouwmateriaal. Dat kan zitten in een eenvoudig houten kozijn, maar je kan nog veel verder gaan

BNR nieuwsradio praat erover met:

  • Fred van der Burgh, voorzitter van Stichting Agrodome. Een stichting die zich inzet om traditionele bouwmaterialen steeds meer de vervangen voor biobased bouwmaterialen

  • Daan Bruggink, architect en oprichter van ORGA architecten
    en

  • Peter Fraanje, Directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw

Op locatie
Albert Dun van Dun Agro in Groningen maakte de overstap naar hennep als bouwmaterial

Op de schop
Deze week in 'op de schop' architect Donna van Milligen Bielke en van haar mogen de '9 straatjes' in Amsterdam op de schop.

Uitzending van woensdag 30 maart 15.30 uur BNR Bouwmeesters

afbeelding biobased huizen in aanbouwHennepplanten, zetmeel, etensafval... Het kan zomaar in je huis zitten


15 maart 2016, Rotterdam

De vraag naar biobased bouwmaterialen trekt voorzichtig aan

Dat schrijft minister Henk Kamp in een brief over de Green Deals aan de Tweede Kamer.

 

“Het herstel van de bouwsector vertaalt zich na een daling afgelopen jaren in een nog voorzichtig toenemende vraag naar bio-composieten en plaatmateriaal”, aldus Kamp.

Zeewier

Het zijn niet de enige biobased materialen waarmee in de bouw gewerkt kan worden. Momenteel wordt er, overigens voor zover bekend niet in ons land, geëxperimenteerd met de verwerking van zeewier in de woningbouw. Met name als dakbedekking lijkt het prima spul te zijn met een verwachte levensduur van 150 jaar.

Inmiddels levert de Biobased Economie direct en indirect een toegevoegde waarde van zo’n 4,5 miljard euro en ongeveer 45.000 arbeidsplaatsen op, zo schrijft Kamp. De meeste daarvan zitten overigens in de energiesector.

Milieudata

Voordat er sprake is van een echte doorbraak in het gebruik van biobased bouwmaterialen, moet er nog het nodige gebeuren. De bedoeling van de Green Deal op dit gebied is het bevorderen van de toepassing van biobased materialen en producten in de bouwen door een gelijk speelveld te creëren ten opzichte van traditionele bouwmaterialen. Essentieel daarvoor is de beschikbaar van voldoende mi­lieudata.

Ook is het van belang dat biobased materialen, producten en concepten binnen de relevante bouw- en milieuregelgeving zoals het Bouwbesluit past. Partijen binnen de Green Deal Biobased Bouwen zijn partijen druk bezig om dat voor elkaar te krijgen.

Artikel CoBouw

afbeelding biobased huis


9 maart 2016, Rotterdam

De ICDuBo ArchitectenShowroom Rotterdam

 

De ArchitectenShowroom maakt onderdeel uit van ICDuBo en vormt een inspiratieplek voor architecten en ontwerpers, die op zoek zijn naar duurzame, esthetische materialen en toepassingen voor zowel interieur als exterieur.

‘Inspiratie voor ontwerpers.’

Op deze inspiratieplek voor architecten en ontwerpers is een uitgebreide stalen- en monsterbibliotheek van diverse toonaangevende merken. De showroom is permanent en gratis toegankelijk. Monsters en stalen kunnen bekeken en eventueel meegenomen worden.

Flyer ICDuBo Architectenshowroom Rotterdam


logo architectenshowroom

afbeelding showroom


2 maart 2016, uit Stedebouw & Architectuur

RehafutuR, bijzonder renovatieproject in noord Frankrijk

‘Toepassen van biobased materialen brengt vakmanschap weer terug in de bouw.’

Het project RehafutuR renoveert huizen op passief huisniveau met ecologische bouwmaterialen en bestaat uit twee onderdelen:

1) De renovatie van een mijn-ingenieurshuis uit 1920 in Loos-en-Gohelle, dat ligt in het voormalige mijnbouw-gebied ten zuidwesten van Lille in Frankrijk (foto).

2) De renovatie van zes huizen in Lens, Liévin bij Loos-en-Gohelle op vergelijkbare wijze.

Lees het volledige artikel over dit biobased renovatieproject RehafutuR (pdf).

Het laat zien dat er verschillende oplossingen mogelijk zijn om een oud pand om te vormen tot passief huis of kantoor met behoud van historische details.

afbeelding RehafutuR


17 februari 2016, Stedebouw & Architectuur

Top 10 biobased gebouwen

Biobased bouwen - het bouwen met natuurlijke materialen - is van alle tijden. Toch blijft het aandeel van biobased in de bouwkolom marginaal. Deze top 10 toont aan wat er allemaal mogelijk is met biobased.

"Deze top 10 biobased gebouwen is een momentopname, er is namelijk veel aan de gang op dit gebied," aldus Fred van der Burgh, gasthoofdredacteur van het themakatern Duurzaam Bouwen van de nieuwste Stedebouw & Architectuur. "Biobased bouwen past prima bij de nieuwe woon- en werkeisen op gebied van energie, comfort en gezondheid. De hier gepresenteerde projecten, in willekeurige volgorde, zijn gekozen omdat zij ieder voor zich een oplossing laten zien in het brede veld van biobased bouwen. Groot, hoog, klein, utiliteitsbouw, woningen; alles is mogelijk."

Dit artikel verschijnt in de februari-editie 2016 van vakblad Stedebouw & Architectuur, waarin duurzaam bouwen onder de loep wordt genomen. Het nieuwe nummer van Stedebouw & Architectuur verschijnt op 26 februari en is nu te downloaden in de bibliotheek (alleen voor leden). Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met de klantenservice van Stedebouw & Architectuur via: klantenservice@acquirepublishing.nl

afbeelding Asakusa Culture and Tourism Centre, Tokyo, Japan. Door Kengo Kuma Asakusa Culture and Tourism Centre, Tokyo, Japan. Asakusa Culture and Tourism Centre, Tokyo, Japan. Door Kengo Kuma Asakusa Culture and Tourism Centre, Tokyo, Japan. Door Kengo Kuma


10 februari 2016, Nijmegen

Artist impression van biobased huis voor de innnovatie estafette

Op 14 April 2016 wordt de innovatie estafette gehouden in Amsterdam, vanuit de Green Deal Biobased Bouwen en partners zullen één of meer biobased huisconcepten worden getoond. Een unieke kans om een-op-een kennis te maken met de mogelijkheden en hoe prettig het voelt om in een biobased gebouwd huis te verblijven.

 

Er is nu een artist impression gemaakt van het ontwerp voor een huisconcept door ORGA bouw.

afbeelding bamboespeeltuig Artist impression van het biobased huis op de innovatieexpo (door ORGA bouw)


26 januari 2016, basisschool Het Perspectief in Antwerpen

Speelklimkruipdoolhoftuig

Een Bamboe speelklimkruipdoolhoftuig als communicatie verbetering voor nieuwe kinderen op een basisschool én als bouwkundige uitdaging voor Avans bouwkunde architectuur studenten.

 

Lees meer over de aanleiding, de ontwikkeling en de realisatie van het speelklimkruipdoolhoftuig ...

Of bekijk het filmpje op youtube...

afbeelding bamboespeeltuig


25 januari 2016, Nijmegen

Biobased bijenpaviljoen Goffertpark Nijmegen

In het Nijmeegse Volkspark De Goffert realiseerde Frank Marcus Architecten een biobased bijenpaviljoen in opdracht van de gemeente Nijmegen. Het ontwerp laat het verschil tussen ‘bijentijd’ en ‘mensentijd’ zien: de ervaring en zichtbaarheid van tijd door bijen en mensen zijn er in verwerkt. Het toont daarbij het verschil in omgang met tijd door bijen en mensen, tussen ‘natuurlijke tijd’ en ‘culturele tijd’.

Geïnspireerd door de geleding van het lichaam van een insect heeft Marcus het bijenpaviljoen als een reeks ovale ruimtes op de middenlijn ontworpen. De zuidelijke gevel is de contactplaats voor parkbezoekers en zorgt voor zonlicht (energie) op de bijenkasten. Het gebouw is circulair en biobased gerealiseerd; alle materialen zijn herbuikbaar en nagroeibaar. “De dimensionering van het gevelhout is degelijk”, legt Marcus uit, “maar de detaillering aan maaiveld en dakrand kwetsbaar. Dit vertaalt de kwetsbaarheid van de bij in onze tijd naar het houten gebouw in de publieke ruimte.”

Lees meer op Architectenweb.nl Externe link

afbeelding van de brochure

Foto: frank marcus architecten

22 januari 2016,

Provincie Zeeland koopt biobased producten

Tijdens de bijeenkomst "Biobased inkopen doe je zo" bij de provincie Zeeland op 21 januari 2016 is de premiere van een mooi en informatief filmpje met uitleg en waarom het belangrijk is om biobased producten te kopen.

Bekijk het youtube fimpje over biobased inkopen van producten...

Lees meer over biobased inkopen op de site van provincie zeeland...

afbeelding van de brochure


16 januari 2016,

Duurzaam hostel in natuurgebied De Brabantse Wal

In natuurgebied ‘de Brabantse Wal’ is recent het Stayokay-hostel opgeleverd. De ontwerpers van Personal Architecture hebben geprobeerd om het maximale uit de groene omgeving te halen. De natuur wordt letterlijk binnengehaald in het hostel in Bergen op Zoom. Met de demontabele houten draagconstructie en het gebruik van biobased- en hergebruikte materialen, vervult het gebouw haar belofte als duurzaamheidsicoon voor de stad Bergen op Zoom.

Daarnaast is door slim te schuiven met de bouwlagen ruimte ontstaan voor een beloopbaar heideterras. Meervoudig ruimtegebruik leverde de opdrachtgever een ruimtebesparing op van 25%.

Lees meer op De Architect Externe link

afbeelding van de brochure

 


14 januari 2016,

Gezond wonen met milieuverantwoorde materialen

"Een gezonde woning. Waarom? Daarom.

Welke gezonde en milieuverantwoorde materialen kan je kiezen en hoe?"

Dat onze eetgewoonten en leefwijze een belangrijke invloed hebben op onze gezondheid weet iedereen. Veel minder aandacht gaat naar de invloed van woninginrichting en materiaalkeuze op onze gezondheid. Die keuzes zijn nochtans niet onbelangrijk, vermits we gemiddeld meer dan 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Als je weet dat de kwaliteit van het binnenmilieu in huis vaak slechter is dan de kwaliteit van de lucht buiten, dan is het duidelijk dat iedereen baat heeft bij een gezond binnenklimaat.

Bekijk of download de brochure (pdf)

afbeelding van de brochure


11 januari 2016,

Het binnenklimaat verbetert door biobased bouwen

Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden bijzondere woningen gerealiseerd die milieuvriendelijk waren. Woningen met bijvoorbeeld lemen muren en stro als isolatiemateriaal. Initiatieven die velen wel kennen, maar bleven hangen in de geitenwollensokkencultuur. “Uit deze pioniersfase zijn veel nieuwe mogelijkheden, technieken en producten ontstaan die ons in staat stellen écht duurzaam te bouwen én het binnenklimaat van woningen te verbeteren”, vertelt Thomas Pijnenborgh van groenebouwmaterialen.nl. Het bedrijf van Pijnenborgh participeert in twee Green Deals: Groen Bouwen en Biobased Bouwen.

Lees verder over de Green Deals Groen bouwen en Biobased bouwen op de site van biobasedeconomy.

 

beeldmerk green deal biobased bouwen

 


december 2015,

Praktische gids voor bouwen met vlas en hennep

Wilt u meer weten over bouwen met vlas en hennep? BAS (www.basbouwen.be) schreef een praktische gids met alle ins en outs over bouwen met deze biobased materialen.

Doel van de brochure

In de brochure ligt de focus op de praktische toepassing van bouwmaterialen uit vlas en hennep ter ondersteuning van architecten, aannemers, ingenieurs enz. De brochure is ontwikkeld voor professionals die willen werken met deze materialen, maar niet precies weten hoe deze te gebruiken.

Bekijk de brochure (pdf) ...

grow2build pdf

 


27 november 2015,

NPSP ontwikkelt biobased mijlpalen voor Climate Miles van Urgenda

Met the Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om de klimaat-verandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Naast het minderen van fossiele grondstoffen voor het gebruik van energie wordt hiermee ook de aandacht gelegd op het gebruik van fossiele grondstoffen voor materialen. Elke dag slaat een gast een biobased mijpaal met daarop zijn of haar duurzame boodschap aan de wereld. NPSP ontwikkelde deze mijpalen voor Urgenda en toont aan dat conventionele materialen met een grote CO2-footprint vervangen kunnen worden door een milieuvriendelijk alternatief met een zeer lage CO2 footprint.

Lees meer (pdf) ...

 

biobased mijlpaal

logo npsp   logo nabasco


13 november 2015, Bron: biobased Delta/biobased Economy

Brabantse bedrijven genomineerd voor award

De Brabantse bedrijven Millvision BV en ONORA BV zijn 2 van de 6 genomineerden voor the Wood and Natural Fibre Composite Award 2015. Een award voor nieuwe materialen en producten in de wereld van hout-plastic en natuurlijke vezelcomposities. De award zal worden uitgereikt tijdens de WPC (Wood-Plastic Composities) en NFC (Natural Fibre Composites) Conference op 16 en 17 december aanstaande in het Duitse Cologne. Wereldwijd het grootste event op het gebied van hout-plastic en natuurlijke vezelcomposities.

Millvision maakt onder andere bloempotten van agro-reststromen en bioplastics. ONORA BV voorziet in biologisch afbreekbare grafkisten. Meer weten over de award en de genomineerden? Kijk op de website van WPC Conference.

Lees meer ...

bloempotten van composieten


11 november 2015, Bron: PIANOo

Biobased inkopen

Aanbesteden heeft als taak het inkopen en aanbesteden bij alle overheden te professionaliseren. Met oog voor rechtmatigheid én doelmatigheid. Professionele inkoop draagt bij aan het beleid van de organisatie en biedt value for tax payers' money.

Lees meer ...

logo Pianoo


31 okober 2015

InnProBio, een internationaal forum voor Biobased inkopen

InnProBio, het Internationale Forum voor Innovatief Biobased Inkopen, is sinds kort online te vinden via www.innprobio.eu. Het platform ondersteunt publieke kopers met interesse voor biobased producten en diensten. NEN neemt deel in de ontwikkeling van dit platform dat zowel informatie over normen en certificatie gebruikt als ook genereert.

 

Biobased producten zijn producten die geheel of gedeeltelijk gebaseerd zijn op biomassa in plaatst van fossiele brandstoffen. De InnProBio website biedt informatie en tools voor (publieke) inkopers die innovatieve biobased producten en diensten die dergelijke producten gebruiken (zoals catering of groenonderhoud) willen aanschaffen.

Lees het voledige nieuwsbricht op www.nen.nl

biobased


8 oktober 2015, NOS

Duurzaam wonen in een huis van hennep

Hennephuis

Sinds de jaren 90, toen hennepteelt onder voorwaarden weer was toegestaan in Nederland, zijn twee bedrijven in het Groningse Oude Pekela bezig met de ontwikkeling van duurzame industriële toepassingen voor hennep. Naast HempFlax is dat Dun Agro, dat eind van dit jaar met een prefab-hennephuis op de wil markt komen, een wereldprimeur in de bouwwereld.

Het huis van hennepbeton wordt grotendeels in de fabriek gemaakt en kan in korte tijd op locatie worden neergezet. Volgens het bedrijf is het bouwen van prefab-hennephuizen niet duurder dan de traditionele woningbouw.

“Het voordeel van een huis van hennepbeton is dat de isolatiewaarde hoog is, net als de vochtregulering, en dat zorgt voor een lage energierekening,” zegt Albert Dun van Dun Agro. “En het huis is CO2-negatief, omdat hennep meer CO2 opneemt, dan het uitstoot. ”

 

Lees het volledige artikel op NOS.nl

 10 oktober 2015

Duurzaam wonen in een huis van hennep

Edenaar Erik Groeneveld bouwt een huis van kalk en hennep aan de rand van de Enka-wijk in Ede.

 

Een andere manier van bouwen

Het is een ecologisch huis zonder extra isolatiemateriaal, zonder bakstenen en zonder centrale verwarming waarin het toch warm genoeg is in de winter. "We willen gaan bouwen met een combinatie van hennepresten die gebonden zijn met draadkalk. Dan krijg je een bouwstof die ademend is én elastisch."

Dunne muur

In de praktijk voor de woning moet dat betekenen dat een dunne muur van hennepkalk beter isoleert dan een veel dikkere bakstenen muur met isolatie.

Hout en vlas

Andere producten die Groeneveld gerbuikt zijn hout, vlas en dakpannen. "Van die laatste vind ik dat het maken eigenlijk teveel energie kost, maar er is nog geen goed alternatief."

De vijfde dag van de bouw

Bekijk het filmpje via twitter

ontwerp hennephuis


28 september 2015

BERGEN OP ZOOM KRIJGT EERSTE BIOBASED VIADUCT

Eind 2016 zal het eerste biobased viaduct ter wereld gereed zijn. Het viaduct, over de A58, verbindt de noordelijke en de zuidelijke kant van de Zoom bij Bergen op Zoom.


De Zoom is een landelijk gebied dat de gemeente de komende jaren, deels met provinciale subsidies, opnieuw gaat herinrichten. Het viaduct maakt onderdeel uit van deze plannen. Esther Stapper van Stapper Duurzaam Advies gaat het proces coordineren. ‘Momenteel werkt de architect aan een voorlopig ontwerp. Als het ontwerp definitief is, komen de specifieke materialen in beeld. Ik kan hierover nog niet in details treden. Welke elementen van het viaduct in aanmerking komen? Je moet daarbij denken aan zaken als geleiderails of (onderdelen van) wallen.’

logo Stapper duurzaam advies

 

18 september 2015

ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET SAXION

Polypyrrol, adding smart functions to biobased façades

Het lectoraat Innovatieve Technologie in de Bouw van Saxion is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het toevoegen van (slimme) functies aan met polypyrrol behandelde biobased materialen als hout, bamboe en biocomposieten.
Aan dit project werken 20 verschillende kennisinstellingen en bedrijven mee. Hieronder ook de Green Deal Biobased Bouwen partners Agrodome, Gebiedsonderneming Laarberg, Moso en Stapper Duurzaam Advies (SDA).

Meer informatie (PDF)

Biobased facade


16 SEPTEMBER 2015, Urban Greeners, Almere

Jonge architecten bouwen plantaardig gebouw


Een van de eerste gebouwen van de Floriade verrijst met crowdfunding

Jonge ondernemers bouwen in Almere aan een plantaardig gebouw: de Drijfveer. Het is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022. Welke bouwmaterialen groeien er in de stad? Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee onderzochten dit en bouwen nu met hun team een innoverend drijvend gebouw dat voor 80% uit plantaardige materialen bestaat. Bezoeken is vanaf nu mogelijk, en eind dit jaar is de ruimte beschikbaar.

Lees meer ...

 

Kijk op www.drijfveer.net voor de mogelijkheden

of op instagram voor de foto's


 

Plantaardig Gebouw18 augustus 2015, Cobouw

Zomereditie Cobouw " biobased bouwen"

Biobased bouwen is hot. Ook de media besteden meer en meer aandacht aan deze duurzame manier van bouwen. Tijdens de bouwvak verschijnt Cobouw volgens een zomerschema. Elke week staat er online een ander actueel thema centraal. In de week van 10 t/m 14 augustus 2015 lieten columnisten hun licht schijnen over het onderwerp: biobased bouwen. Ook verscheen een aantal artikelen waarin biobased materialen de hoofdrol spelen.

De kennisbank biobasedbouwen.nl heeft de blogs en artikelen van deze week voor u op een rij gezet.


Biobased bouwmaterialen – Van lab naar praktijk

De beschikbare artikelen met directe toegang:

Column Biobased als business case, Daan Bruggink
Column Biobased bouwen geeft impuls aan creatief denken, Fred van der Burgh
Column Het ontstaan van panelen uit rijstvlies, Roeland Beemster
Opiniestuk het gaat te vaak over verdienen, Ronald Rovers
Algemeen artikel Biobased nog altijd hordelopen (PDF), Maartje Henket
Commentaar Voorbeeldrol, Boudewijn Warbroek

 

biobased Cobouw17 augustus 2015, IGEV

Nieuwe Gelderse tender biobest products

 

De provincie Gelderland heeft een nieuwe openstelling gepubliceerd voor het onderdeel “tenderegeling BioBest”. Aanvragen voor de tenderregeling BioBest kunnen worden ingediend van 26 augustus tot en met 1 oktober 2015. Voor deze openstelling is het subsidieplafond vastgesteld op € 500.000.

Tenderregeling "Biobest"

Binnen de tenderregeling BioBest kunnen Gelderse mkb-ondernemingen in aanmerking komen voor subsidie voor de ontwikkeling van biobased products. Dit zijn producten of halfproducten voor commerciële of industriële toepassing, anders dan energie- of warmteopwekking, die geheel of gedeeltelijk zijn samengesteld uit hernieuwbare grondstoffen.

Beoordeling

De aanvragen worden beoordeeld op basis van een ranking systeem. De beoordeling vindt plaats op tien criteria, waaronder de herbruikbaarheid van het eindproduct en een aantoonbare marktpotentie. Ook samenwerking met een kennisinstelling of samenwerking met de creatieve industrie tellen mee. Daarom is het dus raadzaam hiervoor nauwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Toegekende projecten kunnen maximaal 50% subsidie ontvangen tot € 150.000.

U kunt dit artikel met enkele voorbeelden nalezen op de site van IGEV, innovatiecentrum groene economie noord-gelderland
Meer informatie over de “tenderegeling BioBest” vindt u op de de site van de provincie Gelderland

logo igev

logo provincie gelderland
10 augustus 2015, Cobouw

column: Biobased bouwen geeft impuls aan creatief denken

 

De laatste jaren is biobased bouwen meer en meer in de belangstelling gekomen. Wat betekent dit voor de overheden en bouwsector?


De belangrijke reden voor de opkomst van biobased bouwen is het groeiende besef dat de lineaire, oude economie niet meer werkt. Daarvoor in de plaats komt de circulaire economie en daar past de biobased economie, en in het verlengde daarvan biobased bouwen, perfect in.

Lees verder op de opiniepagina van Cobouw ...

 

logo cobouwfred van der burgh

Fred van der Burgh, penvoerder Green Deal Biobased bouwen en voorzitter Stichting Agrodome3 juli 2015, Duurzaam Gebouwd

Kennisbank Biobased bouwen in 'Duurzaam gebouwd'

 

Het tijdschrift Duurzaam gebouwd besteed deze maand aandacht aan de Kennisbank Biobased bouwen

www.biobasedbouwen.nl

 

Naar de site van Duurzaam Gebouwd ...

 

Het artikel Kennisbank Biobased bouwen kunt u online lezen op pagina 35

 

kennisbank biobased bouwen


vanaf 20 mei (tot 15 september 2015)

Bio-based Horizon 2020 call opens

Europe: A Horizon 2020 call has opened for the Bio-Based Industries (BBI) public private partnership (PPP).

The € 100m call opened on 19 May for research proposals with three research topics, namely: ‘From lignocellulosic feedstock to advanced bio-based chemicals’, ‘Valorisation of cellulose into new added value products’ and ‘Innovative processes for sugar recovery and conversion from Municipal Solid Waste’.

The BBI PPP, which takes the form of a joint technology initiative (JTI), was launched under Horizon 2020 last year. According to the European Commission, the scheme ‘is dedicated to realising the European bioeconomy potential, turning biological residues and wastes into greener everyday products through innovative technologies and biorefiners’. The JTI has a budget of €3.7bn over seven years.

The call falls under the Societal Challenges pillar, and research submissions can be made to the Commission until 15 September.

www.paneuropeannetworks.com/environment/bio-based-horizon-2020-call-opens/

biobased research WUR


20 mei 2015

Horizon 2020 TVpresentation: Stichting Agrodome

This short reportage introduces the Dutch organisation Agrodome, seated in Wageningen. The aim of Agrodome is to improve the building sector by using building materials which cause as little damage to the environment as possible and create a comfortable and healthy indoor climate. Agrodome carries out lifecycle assessments and helps with innovations for SMEs to create efficient solutions for the reduction of the environmental impact caused by the building sector. It calls the attention of the market to ecological and bio-based building materials and facilitates the acceptance of these. The main office is settled in a building created with renewable materials. In this short introduction Agrodome displays the materials, a production site and a house build with these materials and speaks about the Interreg IVB project CAP’EM.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VajWw_8S7ss

youtube screenshot biobased


20 mei 2015

Horizon 2020 SPECIAL REPORT: Calculating the impact of materials

There are a number of different ways to calculate the environmental impacts of materials: in the construction industry we use the EN 15804 as a European-wide standard, but each country can make its own adjustments and still be working according to this standard’s rules. This is annoying and costly for international operating manufacturers. The CAPEM (Cycle Assessment Procedure for Eco-impacts of Materials, an Interreg IVB project) group has worked to resolve this issue

horizon2020projects.com/special-reports/calculating-the-impact-of-materials/

CAPEM tentoonstelling - wall


11 mei 2015

Nieuwe brochures Grow2build online

Regelmatig brengen de verschillende partners van Grow2build nieuwe brochures en rapporten uit over de verschillende stappen in de ketenversterking. Dit gaat van hoe kan je vlas en hennep telen, tot en met de resultaten van brandtesten en publlicaties over hoe je hennep- en vlasgebaseerde bouwmaterialen kan toepassen in de bouwsector (die brochure verschijnt vermoedelijk eind mei).

Kijk dus zeker regelmatig op www.grow2build.eu voor de laatste nieuwe brochures. Zeker het benchmark rapport biedt uitgebreide duiding over de gehele versterkte keten.

Grow2build header


6 mei 2015 - Mooi bericht

Innovatie geslaagd - FRONT biobased gebouwschil

12 FRONTrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht en 15 prefab biobased bouwproducten ontwikkeld die in verschillende combinaties een volledige, prefab biobased gebouwschil vormen.

Inwijding succesvol IPC project

Hierbij het mooie bericht dat het IPC project Biobased Gebouwschil geslaagd is en maar liefst 15 concrete biobased bouwproducten opgeleverd heeft!

Deze producten worden in chique opstelling (ontwerp van ORGA architect) tentoon gesteld in het ICDuBo in Rotterdam (Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen). De inwijding vindt plaats tijdens de heropening op 11 mei as ondermeer door Maxime Verhagen.

Meer informatie over de inwijding van dit succesvol IPC project: FRONT biobased & prefab gebouwschil kunt u lezen op 'google docs for sharing'

Biobased economy lamp


21 april 2015 - biobased bouwen Themadossier

BouwKennis KwartaalVisie nr.2 Biobased bouwen

In deze BouwKennis KwartaalVisie duikt BouwKennis in de wereld van biobased bouwen. De evolutionaire ontwikkelingen rondom dit thema roepen vragen op waar we in de bouw niet omheen kunnen. Want wat gaat de bouw hiermee doen? En welke potentie heeft biobased bouwen nu eigenlijk in de bouw? Interviews en rapportages van onder andere:
• Exclusief onderzoek: de houding van de bouwsector richting biobased bouwmateriaal
• Stichting Agrodome: scoren met gezondheid en comfort
• Businesscase: Raab Karcher over het verkopen van duurzaamheid
• Column Daan Bruggink Biobased evolutie

‘Biobased’ betekent, heel kort door de bocht, ‘op natuur gebaseerd’. Uiteraard wordt er al veel biobased materiaal gebruikt in de bouw, waarvan hout waarschijnlijk de bekendste is. Er zijn echter ook minder voor de hand liggende voorbeelden als schelpen, kokos en natuurlijke oliën.

Zie ook www.bouwkennisblog.nl/magazine/kwartaalvisie-nr-2-2015-biobased-bouwen/

Biobased economy lamp


6 april 2015, Rotterdam

Nieuwe oplossingen te zien bij ICDuBo

De afgelopen periode zijn er vele nieuwe, interessante oplossingen geplaatst in ICDuBo. Oplossingen die het brede spectrum aan duurzame mogelijkheden die al te zien waren in het centrum verder vergroot hebben.

Klik verder voor meer informatie of kom langs in het vernieuwde centrum om kennis te nemen van deze opstellingen.

 

logo ICDuBo14 april 2015

Biobased = duurzaam?

Ronald Rovers, lector Hogeschool Zuyd

Om te kunnen beantwoorden of biobased ook daadwerkelijk duurzaam is, moeten we eerst weten wat er met biobased bedoeld wordt en wat duurzaam precies inhoudt. Te beginnen met: ‘Wat is een biobased materiaal, grondstof of product?’ Een eerste, veelgehoorde reactie: ‘een natuurlijk product’. Maar dit is zeer breed en vaag,  in wezen is alles natuur.  Of we zouden ‘natuur’ net zo moeten definiëren zoals Freek de Jonge het in zijn show doet, wanneer hij zogenaamd aan zijn kleinzoon vraagt wat natuur is en deze doodleuk antwoordt: “Daar waar je geen bereik hebt”.

Lees verder op de site van www.biobasedbouwen.nl ...

logo RiBuilt


4 april 2015

Biobased Bijenpaviljoen in Nijmegen

In Nijmegen is vrijdag 27 maart het nieuwe bijen-paviljoen voor de Imkervereniging Nijmegen en Omstreken geopend. Het ontwerp is van Marcus Architecten en staat in Volkspark de Goffert. De imkervereniging wilde naast een nieuw bijenonderkomen ook lesruimte om imkers op te leiden en bezoekersruimte.

Lees verder op de site van De Architect ...

foto bijen-paviljoen - bron de Architect

Bron foto; de Architect


30 Maart 2015

Compleet geveldeel van biocomposiet

Samen met Europese partners ontwikkelt test- en kennisinstituut SHR gebouwdelen die voor een groot deel uit biocomposieten bestaan. Met een compleet gevelelement, het External Wall Panel, wonnen de partijen onlangs de innovatieprijs in de categorie constructies op het grootste composietenevenement ter wereld, de JEC in Parijs.

Het winnende paneel is 4 meter hoog en vormt een compleet element, dus met binnen- en buitenblad en ruit. De schil van de sandwichconstructie is vervaardigd uit biopolyesterhars dat is versterkt met vlasvezelweefselcomposiet. De kern van het paneel is gevuld met een natuurlijk isolatiemateriaal.

Lees verder op de site van CoBouw ...

foto gevel - bron CoBouw

Bron foto; CoBouw


28 MAART 2015 - biobased bouwen Themadossier

Wat is nu eigenlijk biobased bouwen?

Themadossier: Building Holland, Auteur: Michiel Haas

Biobased bouwen is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. Meestal verstaan we eronder dat gebouwd wordt met bouwmaterialen die gegroeid zijn. De definitie kan ook uitgebreid worden met een vormentaal en techniek gebaseerd op de natuur, dan spreken we van biomimicry.

We kennen twee heel verschillende soorten biobased materialen: De natuurlijke gegroeide materialen. Een eikeltje groeit op tot een machtige boom en wordt gekapt. Daarna kan hij als stam gebruikt worden als kolom of een deel van een wand, nauwelijks bewerkt. Maar de boom kan ook verzaagd worden tot planken, de reststukken kunnen spaanplaat worden en het zaagsel kan tot isolatiemateriaal geperst worden.

Maar ook het bekende bamboe is natuurlijk een biobased materiaal met heel veel toepassingsmogelijkheden. We kennen daarnaast diverse restproducten als vlas- en hennepvezels en stro. Uitermate geschikt als bouwmateriaal en biobased. Overigens zijn klei en leem in Nederland ook nagroeibare grondstoffen, dus feitelijk ook biobased. In China is dat echter zeker niet het geval. Schapenwol is een nagroeibare grondstof en gebaseerd op de natuur en dus een biobased materiaal. Eco-boards verwerken biologisch afval uit de landbouw of van het opschonen van sloten tot plaatmateriaal.

Lees verder op de site van www.duurzaamgebouwd.nl ...

Biobased economy lamp


24 Februari 2015 - Kennisbank biobased bouwen in het Nieuws

Aan de slag met biobased bouwen

Welke biobased materialen zijn er? Voor het antwoord hierop kunnen geïnteresseerden terecht in de gratis toegankelijke Kennisbank Biobased Bouwen. Het nieuwe online informatieportaal werd geïntroduceerd op 10 februari tijdens de Bouwbeurs. Het portaal bevat een overzicht van biobased projecten, materialen en producten.

Lees meer op de site van www.ondernemendgroen.nl ...

Biobased economy lamp


20 Februari 2015

Bio-based onderzoeks- of innovatie programma

Overzicht bio-based calls in Europese programma’s

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een overzicht gepubliceerd met de verschillende Europese lopende onderzoeks- en innovatie programma's op het gebied van Biobased Economy.

Wilt u ook een onderzoeks- of innovatie programma indienen?

Ga bij het indienenvan uw projectaanvraag altijd uit van de definitieve, officiële documenten. Wilt u meer weten of heeft u behoefte aan persoonlijk advies? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag op weg. U kunt contact opnemen met een adviseur via 088-0424242 of kijk of www.rvo.nl.

Lees meer op de site van biobasedeconomy ...

Biobased economy lamp
Calls biobased Economy


11 Februari 2015

'Kennisbank biobased bouwen in het nieuws'

Welke biobased materialen zijn er? Het antwoord op deze vraag is sinds 10 februari te vinden in de gratis toegankelijke Kennisbank Biobased Bouwen. Dit nieuwe online informatieportaal bevat een overzicht van biobased projecten, materialen en producten. De initiatiefnemers zijn een aantal partijen die eerder de Green Deal Biobased Bouwen ondertekende. O.a.: WUR-FBR, ICDubo, RVO.nl, Stichting Agrodome en SBRCURnet.

 

Lees het artikel op AGRO&CHEMIE ...

Lees het volledige artikel van KR (Kunstof en Rubber) ...

Kennisbank - site

9 Februari 2015

'Lancering Kennisbank biobased bouwen in het nieuws'

De deelnemers aan de Green Deal Biobased Bouwen presenteren dinsdag de Kennisbank Biobased bouwen op de Week van de Bouw. In de bouw verschijnen steeds meer biobased materialen, maar de deelnemers aan de Green Deal Biobased Bouwen stellen vast dat veel van dergelijke oplossingen vaak niet bekend zijn bij architecten, aannemers, regelgevers en opdrachtgevers. Hierdoor komen biobased oplossingen bij veel bouw(gelieerde) bedrijven vaak niet in beeld bij het bouwen en renoveren van gebouwen.

Leest het volledige artikel op bouwwereld.nl

Lees het artikel op houtblad.nl

Kennisbank - site


6 Februari 2015 - COBOUW

'Lancering kennisbank voor biobased bouwen'

SBRCURnet lanceert tijdens de Week van de Bouw de Kennisbank Biobased Bouwen. Hij bevat informatie over materialen, producten en bouwconcepten. De kennisbank komt voort uit de Green Deal Biobased Bouwen (GDBB). De lancering vindt plaats op de vakbeurs Gevel.


Biobased wil zeggen ‘afkomstig uit de levende natuur’. “Het gaat om plantaardige of dierlijke materialen die opnieuw groeien binnen de tijd dat ze gebruikt worden”, zegt Fred van der Burgh van Stichting Agrodome. “Hout is het bekendst, maar ook vlas, hennep en wol zijn voorbeelden.” Van der Burgh is een van de initiatiefnemers van de GDBB, die inmiddels door meer dan dertig partijen is ondertekend.

“De kennisbank omvat gerichte, gebundelde informatie voor aannemers, opdrachtgevers en handhavers”, aldus Van der Burgh. “Hij geeft informatie over de toepassing. Als de juiste keuzes worden gemaakt, levert de uitvoering met biobased materialen helemaal geen probleem op. Bouw je verkeerd, dan kan bijvoorbeeld condens optreden. Sommige biobased materialen kunnen niet tegen vocht.”

De Kennisbank Biobased Bouwen is ‘open source’ en bevat voldoende vrij toegankelijke kennis om aan de slag te gaan en geen fouten te maken. Behalve over materialen en producten, biedt hij ook informatie over details en voorbeeldprojecten. De lancering is tijdens een ontbijtsessie vanaf 7:30 uur in het Geveltheater. De Week van de Bouw vindt plaats van 9 t/m 13 februari.

Naar de site van CoBouw ...

Green deal natuurvezels event - vergroting


4 Februari 2015

'De Green Deal Natuurvezels is rond'

Op 4 februari a.s. ondertekenen de deelnemende partijen een intentieverklaring voor samenwerking en wordt de aftrap gegeven voor vier natuurvezelpilots.

De Green Deal Natuurvezels heeft de ambitie om op basis van de potentiële marktvraag naar regionale productie van hennep en vlas nieuwe rendabele vormen van samenwerking te organiseren. Gestart wordt met vier pilots voor de inzet van hennep voor veevoer, textiel, bouwmaterialen en composieten.

Meer informatie op de site van agro-chemie ...

Lees het volledige persbericht van de provincie Gelderland ...


puinguin isolatie biobased bouwen ecobouw


22 december 2014

Activiteiten op de BouwBeurs van 2015

'Hout komt tot leven in het houtpaviljoen'

Wie van puur natuur houdt, komt naar het houtpaviljoen op de BouwBeurs. Het houtpaviljoen heeft als titel ‘Bouwen op Hout’ en wil hiermee jou als bouwprofessional duidelijk maken dat hout een betrouwbaar, flexibel, gevarieerd, hightech en milieuvriendelijk bouwmateriaal is met een duurzame kwaliteit. Naast concrete en interessante informatie voor vakmensen over bouwen met hout, wordt ook aandacht besteed aan de specifieke kwaliteiten van hout. Zoals sfeer, gevoel en beleving die met hout worden geassocieerd.

Meer informatie ...

bouwbeurs


17 december 2014

BioBindeR bijeenkomst biobased bouwen, terugblik

Om kansen voor biobased bouwmaterialen te vertalen naar concrete business, organiseerde BioBindeR midden november de themamiddag ‘toepassingen van natuurlijke vezels in bouwmaterialen’. Circa 35 innovatieve mkb’ers uit het veld, bruisend van goede ideeën, kwamen samen. Architecten, designers en ondernemers uit de bouw en de maakindustrie bespraken welke biobased-ketens goede kansen bieden voor natuurvezels in de bouw én welke ondernemers mogelijkheden zien om deze ketens samen verder te ontwikkelen.

 

Meer informatie ...

biobinder - site


16 december 2014

Het Centre of Expertise Biobased Economy, onderdeel van Hogeschol Avans zoekt een lector biobased bouwen


Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) wil met de instelling van het nieuwe lectoraat Biobased Bouwen inspelen op de maatschappelijke trend om innovatieve bouwmaterialen en -concepten te gebruiken, de kansen voor het regionale bedrijfsleven en de kennisvraag die door de Green Deal Biobased Bouwen is geformuleerd.

avans, werken-bij-avans/vacatures/detail/14-276-lector-biobased-bouwen

 

Meer informatie op de site van Avans.

logo's


12 december 2014

MOOC Biobased Economy Introduction

Het Centre of Expertise Biobased Economy (HZ/Avans) biedt vanaf februari 2015 de MOOC Biobased Economy Introduction aan. Deze Engelstalige online cursus duurt acht weken en is Nederlands ondertiteld (2 European Credits/Studiepunten). De MOOC is gratis beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema, zoals eerstejaars HBO studenten, docenten en professionals.

Meer informatie: www.coebbe.nl/project/mooc

biobased MOOC

logo's


11 december 2014

Biobased bouwen community-bijeenkomst

Op 20 november jongstleden is een community-bijeenkomst gehouden bij RaabKarcher. Aan bod kwamen onder andere:

  • duurzaam bouwplatform

  • werkgroep 1 status LCA

  • financiering en subsidieinstrumenten

  • overheid als inkoper biobased producten

  • regelgeving

De presentaties van die dag kun je vinden via deze link (PDF)

biobased platform


10 december 2014

Biobased materialen en de Nationale Milieudatabase

Een aandachtspunt uit de Green Deal biobased bouwen is de wet- en regelgeving. De trekkers van deze werkgroep zijn Greenworks en IOB. In de Green Deal Biobased Bouwen is geconstateerd dat het niet aanwezig zijn van biobased materialen in de NMD een belangrijke belemmering is om tot een gelijk speelveld te komen voor biobased materialen, producten en bouwconcepten.

Invulling

Het doel van dit project is om op korte termijn categorie 2 (branchegemiddelde) en/of categorie 1 (fabrikanteigen) milieudata beschikbaar te krijgen voor de Nationale Milieu Database (NMD) van belangrijke biobased productgroepen.

Het project is in december 2014 gestart voor de productgroepen verf, isolatiemateriaal, plaatmateriaal en gevelbekleding. Ook wordt gekeken naar een houtskeletbouw element.

Het project wordt uitgevoerd door stichting Agrodome in samenwerking met IVAM en Ecochain.

Contactpersoon Fred van der Burgh

Beeldmerk Green deal biobased bouwen


9 december 2014

Kennisbank biobased bouwen

Een invulling van een aandachtspunt uit de Green Deal biobased bouwen, kennisdeling en communicatie. De trekkers van deze werkgroep zijn SBRCURnet en ICDuBo. Het doel is om de beschikbare kennis omtrent biobased bouwen toegankelijk te maken voor de verschillende doelgroepen in de bouw. In de Green Deal Biobased Bouwen is geconstateerd dat de kennis over biobased materialen, producten en bouwconcepten vaak moeilijk is te vinden.

De eerste aanzet tot deze kennisbank is in december 2014 gemaakt.

Het startproject wordt uitgevoerd door SBRCURnet in samenwerking met WUR-FBR, ICDuBo, Agrodome, RVO en ORGA branding. En uiteraard de overige deelnemers aan de Green Deal biobased bouwen.

Contactpersoon Natalie Prinsen

Beeldmerk Green deal biobased bouwen

21 november 2014

€30.000 voor Biobased Innovaties in MKB

Het MKB kan vanaf dinsdag gebruik maken van ‘Innovatiecoupons’ tot € 30.000 om de haalbaarheid van een innovatief biogebaseerd idee te evalueren in samenwerking met de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent. Deze innovatiecoupons zijn een initiatief van Bio Base NWE, een project dat de ontwikkeling van de biogebaseerde economie in Noord-West Europa moet stimuleren. Tot dusver werden vijftien coupons ter waarde van € 10.000 toegekend aan kleinere MKB’s. De waarde van de innovatiecoupons wordt nu opgetrokken tot maximaal € 30.000. Dit maakt het couponsysteem aantrekkelijker voor grotere MKB’s op zoek naar procesvalidatie en verkort de time-to-market voor biogebaseerde innovaties in het algemeen.

Lees meer op de site van Biobased Economy ...

innovatiecoupons
biobased Economy


17 oktober 2014

Sustainable Fibers Project

ARNHEM, 16 oktober 2014 ‐ Met steun van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem
gaan StexFibers BV, de Stichting Texperium en Pantanova BV de samenwerking aan in het
Sustainable Fibers Project om hennep te verwerken tot uitgangsmateriaal om garens te
spinnen. Hiermee komt een nieuw en duurzaam halffabrikaat beschikbaar voor de productie
van textiel en composieten.

Lees meer in de PDF ...


01 oktober 2014

Voeg uw consumentenproducten toe in het Biobased Huis!

Vandaag is de applicatie Biobased Huis gelanceerd. Een uitgebreide infographic over Biobased producten voor consumenten. Met behulp van deze infographic kunnen consumenten zien welke biobased producten nu al op de markt verkrijgbaar zijn. Op deze manier kan de consument betrokken worden in de transitie naar een Biobased Economy.

Deze infographic is een eerste opzet. Graag vragen wij uw Biobased consumentenproducten toe te voegen aan het Biobased Huis.

Lees meer ...

 

Klik hier voor het Biobased Huis.

biobased Economy
biobased huis


30 september 2014

Voucher CoE BBE

De kennisvoucher van het CoE BBE is nu actief! Met de voucher stimuleren we onderwijs- en onderzoeksactiviteiten op het gebied van de biobased economy. We kennen kennisvouchers toe voor ideeën die leiden tot nieuwe bedrijvigheid. Hebt u een nieuw idee? En kunt u gebruik maken van de kennisvoucher?

Lees meer ...

Voucher CoE BBE


26 september 2014

Biobased Retrofit

Biobased Retrofit is een flexibel, modulair systeem om de energieprestatie en het comfort van bestaande huizen te verbeteren. Het is een geïntegreerd ontwerp tussen architect, installateur en constructeur.

Het ontwerp voorziet in een 'warme jas' van de woning: passieve verwarming en natuurlijke ventilatie, uitgevoerd in biobased materialen. Biobased materialen zijn hergroeibaar, zoals hout en hennep. Dit verhoogt het wooncomfort en de zelfregelbaarheid van het (gezondere) binnenklimaat aanzienlijk. Biobased Retrofit kan worden geïmplementeerd van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen.

Dit is afhankelijk van het type huis en de staat van het gebouw.

Lees meer ...

Biobased Retrofit is een flexibel, modulair systeem

     logo Marktplaats Duurzaam Bouwen         logo Agrodome           logo RDM   logo SBRCURnet  

23 september 2014

Onderzoek Biobased bouwen

Wat is dat eigenlijk, een duurzaam materiaal? En op basis waarvan kunt u een verantwoorde keuze maken?

Middels het onderzoek waar wij mee bezig zijn maken wij graag inzichtelijk wat de stand van zaken is wat betreft ‘duurzaam materiaalgebruik in de bouwsector’. U kunt ons hierbij helpen door de vragenlijst in te vullen die u hier kunt vinden. Onder de deelnemers aan het onderzoek verloten we drie publicaties van SBRCURnet ter waarde van maximaal € 150,00.

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK ONDERZOEK

hennep als biobased bouwmateriaal


11 september 2014

Oogstfeest hennep in Almere

Hennep als biobased bouwmateriaal (van akker tot straatnaambord)

 

Omroep Flevoland onthult een deel van het verhaal.:

De Almeerse wethouder Henk Mulder heeft woensdagmiddag de eerste industriële hennep geoogst. Dat gebeurde op een hennepveld van 5 hectare groot langs de A6 in de wijk Nobelhorst.

De planten worden verwerkt tot bouwmateriaal, zoals bakstenen of naambordjes die in de wijk worden gebruikt. De industriële hennep heeft een laag THC-gehalte en is daarom niet geschikt om te roken. Om er iets van te merken zou minstens een heel voetbalveld aan hennep moeten worden gerookt.

Wethouder Mulder heeft begin dit jaar de hennep gezaaid als experiment. Hij verwacht dat de komende jaren vaker van dit soort hennepveldjes worden aangelegd.

Kijk op omroep flevohout voor het filmpje

hennep als biobased bouwmateriaal

Wethouder Mulder bij de oogst van industriële hennep


1 september 2014

Fact sheet biobased inkopen

Een uitgave van het ministerie van Econiomische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lees meer (PDF) ...

ga naar factheet biobased inkopen