Cursus en excursie ‘Biobased Ontwerpen & Bouwen’

geplaatst in: Agenda archief | 0

woensdag 07 - woensdag 14 februari  - Agenda archief

De cursus wordt georganiseerd door de Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA). Bestaat uit twee dagen en vindt plaats op 7 en 14 februari 2018. Sissy Verspeek zorgt de eerste dag voor kennis en inspiratie in biobased bouwen. De tweede dag wordt een bezoek gebracht aan een project van Daan Bruggink.

Inhoud van de cursus

Hoe ontwerp & bouw je een écht biobased gebouw?

Om verschillende reden is er steeds meer interesse in de mogelijkheden om met biobased materialen te bouwen. Dit komt omdat de bouwwereld  aan het veranderen is. Van een bedrijfstak die gebaseerd is op een lineaire benadering met fossiele grondstoffen en veel afval, in een moderne bedrijfstak die uitgaat van biobased oplossingen in een circulaire aanpak. De noodzaak om dit te doen is ingegeven door het wereldwijde besef dat de veranderingen van het leefklimaat de huidige maatschappij bedreigen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld  klimaatafspraken in 2015 in Parijs gemaakt.

In de nieuwe circulair denkende bouwwereld is het doel om de ecologische footprint van de activiteiten in de gebouwde omgeving uiteindelijk neutraal te maken en daarmee de natuurlijke grondstoffen niet uit te putten. Biobased materialen en -producten geven hiervoor veel oplossingen. 

Naast het grotere milieudoel zijn comfort, gezondheid en veiligheid, voor de gebruiker van de gebouwen, van essentieel belang. Deze aspecten passen naadloos in de biobased en natuurlijk bouwconcepten.

Voor de eigenaar van een gebouw is de economische waardevastheid van groot belang. Nu de energievraag van gebouwen standaard naar energie neutraal gaat levert onder andere het gebruik van duurzame biobased materialen een belangrijke meerwaarde ten opzichte van gebouwen met de gangbare materialen die wordt beloond met een betere score in rekentools als BREEAM, GPR en de Milieu Prestatieberekening Gebouw (MPG). Dit is voor de opdrachtgever aantrekkelijk omdat daarmee zijn/haar gebouw een hogere marktwaarde en uitstraling krijgt.

Bij de training Biobased Ontwerpen & Bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan. Mogelijkheden voor nieuwbouw en voor renovatie.
Met deze kennis ben je beter voorbereid op de toekomstige vraag vanuit opdrachtgevers en je vergroot hiermee jouw marktkansen. Klik hier voor het programma

Op dag 1 gaat het om kennis en inspiratie, op dag 2 brengen we een bezoek aan een biobased gebouw/ project onder leiding van de architect (nader te bepalen).

Voor wie?
Architecten, tuin-en landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwerpers, ingenieurs en medewerkers van architecten- en ontwerpbureaus, kortom iedereen die meer wil weten over biobased bouwen en het toepassen van biobased materialen.

Lees hier meer over de cursus

Terug naar agenda