De rol van wet- en regelgeving in relatie tot circulair en biobased bouwen

geplaatst in: Nieuws | 0

‘WET- EN REGELGEVING GEEN BELEMMERING VOOR BIOBASED BOUWEN’

Een dubbelinterview met Richard van Bremen  (senior beleidsmedewerker provincie Zeeland) en Fred van der Burgh (Agrodome, Advies en Ontwikkeling) over wet- en regelgeving en biobased bouwen door Anton van Elburg van ‘De circulaire bouweconomie’.

Bouwers en ontwikkelaars zeggen vaak dat wet- en regelgeving belemmerend werkt als ze op grotere schaal circulair biobased willen bouwen. Maar klopt dit wel? Uit een onderzoek in vier Europese landen blijkt dit mee te vallen. Aan de andere kant is het ook niet zo dat wet- en regelgeving circulair biobased bouwen actief stimuleert.

Lees hieronder verder of lees het volledige interview en achtergrondinformatie over ‘wet- en regelgeving in relatie tot circulair en biobased bouwen’ op de site van ‘De circulaire bouweconomie’.

richard

Richard van Bremen

fred
Fred van der Burgh

omslag van Whitepaper3-CBCI-wetgevend-kader

Meer inzicht in de totale keten van biobased bouwen nodig

Zeeland is zeer actief op het gebied van circulair biobased bouwen, vertelt Richard van Bremen  (senior beleidsmedewerker provincie Zeeland). ‘Een mooi voorbeeld van circulair biobased bouwen in onze provincie is de Living Lab van Emergis van de ambulante zorg in Kloetinge. Willen we deze manier van bouwen opschalen, dan moeten alle wettelijke en juridische obstakels, of vermeende obstakels, uit de weg zijn geruimd. Daarvoor is inzicht in de totale keten van biobased bouwen nodig.’

Om erachter te komen wat de invloed is van wet- en regelgeving op biobased circulair bouwen is in Nederland, België, Frankrijk en Engeland onderzoek uitgevoerd onder auspiciën van het Interreg 4Seas programma van de Europese Unie. Richard van Bremen en Fred van der Burgh (onderzoeker Agrodome) waren vanuit Nederland betrokken.

Het onderzoek werd geleid door onderzoeksbureau Agrodome. ‘Het CBCI-team heeft deskresearch gedaan en 20 koplopers geïnterviewd uit de vier landen’, vertelt projectleider Van der Burgh. ‘Hebben ze ”last” van wet- en regelgeving in hun projecten? Dat bleek niet het geval. Ik was verbaasd, want ik had het anders verwacht.’ Er is juridische voldoende ruimte om te bouwen en renoveren met hout en producten van bijvoorbeeld vlas, hennep en bamboe, blijkt uit het onderzoek.

Niettemin komen er bij het opschalen van biobased bouwen wel allerlei regels, afspraken en andere formaliteiten kijken. Om daar wegwijs in te raken is het goed om onderscheid te maken tussen de diverse schaalniveaus. Wil je opschalen dan dient het hogere schaalniveau verbonden te zijn met het lagere schaalniveau.

Bekijk de tabel met de schaalniveaus en verdere uitleg op de site van ‘De circulaire bouweconomie’.

Over het onderzoek

  • De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de white paper ‘Hoe het wetgevend kader circulair, biobased bouwen kan stimuleren’.
  • Het onderzoek bestond uit deskresearch, 20 interviews met koplopers en de resultaten uit twee pilotprojecten rond biobased bouwen.
  • Het onderzoek werd gefinancierd door Interreg 2 Zeeën, een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België (Vlaanderen). https://www.interreg2seas.eu/nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *