230 onderzoekers Biobased Bouwen spreken hun zorgen uit in Belfast

geplaatst in: Artikel, Nieuws | 0

‘International Conference on Bio-based Building Materials’

Tijdens de twee jaarlijkse ‘International Conference on Bio-based Building Materials’ in Belfast spraken onderzoekers uit Azie, Afrika, Zuid-Amerika en Europa hun zorgen uit over de hoge CO2 foot print van conventionele materialen. De meeste bouwpartijen en overheden focussen nog steeds op CO2-besparing tijdens de gebruiksfase van gebouwen, terwijl de grootste uitstoot in de materialen voor de bouw en renovatie zit. Lokaal geproduceerde bio-based materialen bieden hierbij de beste oplossingsrichting.

Bouwzand vervangen met bio-based restmaterialen

Het opraken van bouwzand, met name in Azie, een thema waarop Ronald Rovers al attendeerde, wordt steeds belangrijker in de onderzoekswereld. Meerdere onderzoeken focussen op beton waarin zand wordt vervangen door bio-based restmaterialen.

Bio-based materialen geven een impuls aan (praktisch)onderzoek wereldwijd

Duidelijk werd dat de noodzakelijke opschaling van het gebruik van bio-based materialen een impuls geeft aan (praktisch)onderzoek wereldwijd. De voordelen èn mogelijke oplossingen om tot opschaling te komen, moeten nog beter in kaart worden gebracht. Hierdoor zal de marktacceptatie van bio-based materialen en producten verbeteren. Voor de praktijk zijn onderwerpen als brandveiligheid, levensduur, CO2 vastlegging, circulariteit en milieu-impact (LCA) belangrijke aandachtsvelden.

Centre of Expertise Biobased Economy goed vertegenwoordigd

Met lezingen over Mycelium, biocomposiet op basis restmaterialen en Bio-based gevels en met het leiden van een sessie over mechanische eigenschappen van bio-based materialen, was het Centre of Expertise Biobased Economy uit Brabant en Zeeland goed vertegenwoordigd.

Tijdens de conferentie werd tevens de aandacht gevestigd op het Interreg 2 Seas project ‘Circular Bio-based Construction Industry,’ dit project past goed bij de onderzoekthema’s en er zijn nuttige contacten gelegd voor verdere internationale kennisdeling.

Lees meer over Interreg 2 Seas project ‘Circular Bio-based Construction Industry,’

Auteur: Willem Bottger, Entrepreneur BioMaterials
Bron: LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *